FAUNA AL MONTGRÍ


ELS OCELLS


Els ocells son els més evidents en qualsevol passejada pel Massís del Montgrí. La diversitat d’ambients permet trobar nombroses espècies en una àrea molt reduïda, fins i tot si no tenim en compte la riquesa dels aiguamolls i la plana que envolten al Massís.
Els penyasegats i zones de roquissar permeten que moltes espècies trobin llocs adequats on fer el niu, entre aquestes són de gran valor, donada la seva escassetat, algunes aus rapinyaires com l’àliga cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), la qual està greument amenaçada a nivell mundial. Altres espècies com duc(Bubo bubo) o el falcó peregrí (Falco peregrinus) també mantenen bones poblacions al Massís. A part dels rapinyaires també trobem altres espècies interessants com la merla blava (Monticola solitarius), la merla roquera (Monticola saxatilis), i importants colònies de falciots pàl·lids (Apus pallidus) i ballesters (Apus melba). Amb l’arribada de l’hivern es poden observar algunes espècies pròpies de zones d’alta muntanya i també lligades a roquissars, com el cercavores (Prunella collaris) o el pelaroques (Tichodroma muraria).
El falciot negre (Apus apus) i el pàl·lid (Apus pallidus) i el ballester (Apus melba) tenen tan llargues les ales que per aixecar el vol necessiten llançar-se al buit des de les escletxes i forats dels penya-segats on tenen els nius. Viuen en colònies sovint mixtes i aprofiten també les abundants cavitats dels edificis.  
El roquerol (Ptyonoprogne rupestris) és una altra espècie típica de penya-segat que també nidifica en colònies.
El rapinyaire més característic dels penya-segats és el falcó pelegrí (Falco peregrinus), un ocell sedentari que nia a les roques i s’alimenta d'ocells que caça al Vol.
L'àguila cuabarrada (Hieraetus fasciatus) midifica als penya-segats més assolellats i és de les àguiles més lleugeres malgrat la seva grandària.

L'àguila pescadora (Pandion haliaetus) és freqüent a l'Empordà a l’època de pas. Només hi ha una referència de nidificació de l’aguila pescadora als espadats marins del Montgrí, a l’estiu del 84.

El corb marí (Phalacrocorax carbo) és un ocell pescador que capbussa a molt fondària. Les seves plomes no són impermeables per la qualcosa és corrent de veure'l posat damunt les roques amb les ales esteses al sol. Es molt comú a l’hivern quan vénen els exemplars de l’Europa Central. Es pot veure tant al mar com a les llacunes litorals.

El gavià argentat (Larus cachinnans) està en plena expansió a causa de l’augment de deixalles. La principal colònia es troba a les Illes Medes però també cria a diversos illots i penya-segats litorals. Sovint entra terra endins seguint els cursos dels rius.

La merla blava (Monticola solitarius) i la merla cuablanca (Oenanthe leucura) són ocells sedentaris habituals de llocs pedregosos i secs, amb poca vegetació i preferentment calcaris. Fan els nius a les esquerdes de les roques. La merla blava té un cant molt melodiós.

La vegetació més característica del Montgrí son les brolles arbustives, normalment dominades pel garric. En aquests ambients també hi ha espècies pròpies com varies menes de tallarols (Sylvia sp.), la cogullada fosca (Galerida theklae) i espècies cada vegada més escasses com el còlit ros (Oenanthe hispanica) o l’esparver cendrós (Circus pygargus).
Hi ha aus menudes que prefereixen formacions arbustives com garrigues, bardisses i vegetació punxant d’indrets eixuts i àrids. Així, el tallarol capnegre (Sylvia melanocephala), que es pot considerar pràcticament sedentari, és freqüent també als conreus i olivars; la tallareta cuallarga (Sylvia undata) , que a més de ser un ocell sedentari realitza moviments hivernals i es desplça al litoral i fora de l’època de cria es troba també en medis més variats com dunes i aiguamolls; el còlit ros (Oenanthe hispanica), que defuig qualsevol ambient humit i prefereix els sòls pedregOSOS
                        
.
També hi cerquen menjar altres espècies d'ocells que després es refugien en els boscos o en els penya-segats propers, és el cas de l’àguila cuabarrada (Hieraetus fasciatus), el xoriguer (Falco tinnunculus) i l’esparver (Accipiter nisus), durant el dia, i dels gamarús (Strix aluco), a la nit.
         
            
En els boscos més densos podem trobar nombroses espècies d’ocells forestals com un bon assortit de mellarengues (Parus sp.), gaigs (Garrulus glandarius), raspinells (Certhia brachydactyla) i pinsans (Fringilla coelobs) entre moltes altres pel que fa a les més habituals. Com a destacable es pot esmentar la presència de l’astor (Accipiter gentilis) i, durant la hivernada, també la becada (Scolopax rusticolus) en els sectors més ombrívols del les Dunes .
Les mallarengues són essencialment arborícoles i es mouen amb gran agilitat entre les branques. Nien en els forats dels arbres. La més abundant és la mallarenga carbonera (Parus major), però també n'hi ha d’altres com la mallarenga blava (Parus caeruleus) i la mallerenga emplomallada (Parus cristatus).
El raspinell (Certhia brachydactyla), que es troba a tots els boscos de l’Empordà, construeix el niu en escletxes d’arbres i s’enfila per la seva escorça per atrapar insectes.
Enfilat als arbres en una posició semblant, també podem veure a les pinedes el picot verd (Picus viridis) que fa el niu foradant l’arbre amb el seu bec dur.
La merla (Turdus merula) és un ocell molt comú a tot Europa, construeix el niu en arbres o matolls i és molt abundant als parcs i jardins de les ciutats i dels pobles.
El gaig (Garrulus glandarius) és sedentari i comú a tots els boscos de l’Empordà; fa el niu amb branquetes i fang als arbres més arrecerats.
No sempre és fàcil de veure el cucut (Cuculus canorus), però el seu cant se sent sovint i es distingeix molt bé.  
A les clarianes i llindarS de la pineda es veu el puput (Upupa epops), caçant insectes amb el seu bec característic en llocs de vegetació baixa
El tudó (Columba palumbus) nidifica tant a les arbredes de la plana com als boscos. Es migrador i hiverna comunament a l'Empordà.  
La tórtora (Streptopelia turtur) és estival, més comuna dels boscos de la plana també ocupa les pinedes. de la muntanya.
 
Els rapinyaires típics de bosc són l’esparver (Accipiter nisus) i l’astor (Accipiter gentilis), ja que la seva silueta està adaptada a la caça dins el bosc: ales amples i Curtes i cua llarga els donen una gran capacitat per maniobrar entre les branques.
El trencapinyes (Loxia curvirostra) és comú a les pinedes del Montgrí i només es troba fora de les pinedes a l’hivern. La forma característica del seu bec serveix per extreure pinyons i altres llavors.
Cardines (Carduelis carduelis), verdums (Carduelis chloris) i gafarrons (Serinus serinus) també voletegen per les pinedes esclarissades cercant petites granes.                          


                                                            
Finalment ens trobem amb la façana marítima, que aporta espècies molt singulars al Massís del Montgrí. Donada la verticalitat dels seus penyasegats hi també hi són presents algunes de les espècies ja esmentades anteriorment però amb l’afegit d’aquelles que tenen uns hàbits exclusivament marins. A part dels abundantíssims gavians argentats (Larus michaelis) podem trobar el corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), que té a les costes del Montgrí i les properes illes Medes la principal localitat de cria de Catalunya i una de les millors del litoral mediterrani penínsular. A l’hivern se li sumen els corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) procedents del centre i nord d’Europa. Per altra banda en les aigües properes a la costa són habituals espècies més pelàgiques, entre les que trobem tres espècies de baldrigues, la balear (Puffinus mauretanicus), la mediterrània (Puffinus yelkouan) i la cendrosa (Calonectris diomedea), així com els mascarells (Morus bassanus) que s’hi afegeixen a l’hivern.



 
MAMÍFERS
Degut als hàbits nocturns de la gran majoria de les espècies de mamífers pot donar la impressió que són uns animals molt escassos. De totes maneres, els mamífers estan molt ben representats al Massís del Montgrí i només cal parar atenció als rastres que deixen per detectar-ne la seva abundància i diversitat.
 Els conills (Oryctolagus Cuniculus) prefereixen les zones de vegetació  herbàcia, naturals o conreades, sobretot si estan a la vora dels boscos,  de matolls, o de roques que els serveixen de protecció.
 El porc senglar (Sus scrofa) i el teixó (Meles meles) es troben també a  la garriga però no en són exclusius, sinó que recorren tota la muntanya. El porc senglar (Sus scrofa) és l’animal salvatge més gros que tenim al nostre país. Viu sol o en grups petits i fa llargs recorreguts a les nits buscant aliment pels camps de conreus. Principalment s'alimenta de  vegetals.
 El teixó (Meles meles) és freqüent a tot el Montgrí, és inconfusible pel seu cap blanc que contrasta amb les dues franges negres que té a les galtes. Els seus caus tenen diverses galeries i passadissos i una part central més  confortable coberta d’herbes. Moltes vegades les guilles aprofiten aquests caus.  
 
La mustela (Mustela nivalis) és un àgil caçador de rosegadors, 
el més petit i decidit dels mustèlids.
El gorjablanc (Martes foina), anomenat així per la seva característica
taca blanca, menja petits mamífers i ocells que caça enfilant-se per
les branques i també fruites; és molt actiu i d'hàbits nocturns.
 La guilla (Vulpes vulpes) és dels animals més espavilats de la mostra fauna. Caça conills, rates, serp,... també menja fruita, aglans,... i quan passa gana s’apropa als galliners de les masies.
 La presència de l’esquirol (Sciurus vulgaris) s’evidencia per les pinyes  rosegades que es troben a terra . Fa el niu en els forats dels arbres amb  branquetes i molses. Menja pinyes, fruits, brots i arrels tendres.
 Entre els carnívors podem trobar diferents espècies, entre les que destaca per la seva abundància la fagina o gorjablanc (Martes foina) , però també hi han bones poblacions de guilla (Vulpes vulpes), teixó (Meles meles) i, als sectors més arbrats, també la geneta o gat mesquer (Genetta genetta).
 La geologia càrstica del Montgrí ha permès la formació de nombroses  cavitats, refugi d’un bon nombre d’espècies de ratspenats. Cal remarcar  dins d’aquest grup una de les colònies de ratpenat de cova  (Miniopterus schreibersii) més gran de Catalunya o la presencia d’espècies escasses com el ratpenat d’orella escapçada (Myotis emarginanatus).
                         
 Les cabres viuen en grups quan les femelles estan en zel, i la restade l'any campen més pel seu compte, no solen fer grups fixes. El tipus d'alimentació a l'obaga és el garric, i a la solana són altres herbes.  Una característica es que tenen les orelles més petites que les  cabres doméstiques.  S'han comptabilitzat un centenar d'exemplars al Montgrí.
  Tret en bona part de “PAPERS DEL MONTGRÍ, NÚM. 6. Introducció al medi natural del Montgrí i del Baix Ter” Any 1986. Servei de publicacions del Museu del Montgrí i Baix Ter, Centre d’Estudis-Arxiu.   Enllaços i fotos de https://ca.wikipedia.org/wiki/Portada  


ELS RÈPTILS I AMFIBIS



Els rèptils són un grup ben adaptat a l’aridesa i els ambients calorosos, motiu pel qual trobem varies espècies al Massís del Montgrí. Entre les serps la més abundant és la serp blanca (Elaphe escalaris), cal dir que cap de les espècies de serp presents al Montgrí i voltants és verinosa i en tots els casos són completament inofensives. Les sargantanes són els rèptils observats amb més freqüència. D’aquestes en trobem bàsicament de dues classes, la sargantana de paret (Podarcis hispanica) que freqüenta les zones més pedregoses i esclarissades i la sargantana cuallarga (Psammodromus algirusmés freqüent a les Dunes. Per altera banda, en les escletxes de parets de pedra seca i penyassegats és freqüent trobar-hi dragons comuns (Tarentola mauretanica) buscant refugi durant les hores de sol mentre esperen l’arribada de la nit.
Apareixen en el garric, aprofitant les condicions de forta insolació, alguns rèptils com el llangardaix comú (Lacerta lepida), la serp groga (Malpolon monspessulanus), que es troba en els marges i les llindes de bosc, i la serp blanca (Elaphe scalaris), de llocs mes pedregosos.




















Malgrat que les condicions d’aridesa del Massís del Montgrí, amb punts d’aigua permanents pràcticament inexistents, encara s’hi poden trobar algunes poques espècies d’amfibis. La més ben adaptada i millor distribuïda és el gripau corredor (Bufo calmita). Mentre que la reineta meridional (Hyla meridionalis) la podem trobar, en canvi, en els sectors més humits de les Dunes.



     
Tret en part de “PAPERS DEL MONTGRÍ, NÚM. 6. Introducció al medi natural del Montgrí i del Baix Ter” Any 1986. Servei de publicacions del Museu del Montgrí i Baix Ter, Centre d’Estudis-Arxiu.   Enllaços i fotos de https://ca.wikipedia.org/wiki/Portada

Comentaris